Recensie cd Angelo


“Als je deze muziek opzet, denk je al snel: Wie zingt hier zo indringend? En: Wie beschikt er over zo’n volle, warme mezzosopraan? Nou, niemand. De tekstloze zang die op dit album de hoofdrol speelt, wordt voortgebracht door een zingende zaag. Een lame sonore, (‘zingend blad’): een tandeloze zaag die is ontworpen door de Fransman Jacques Keller en momenteel wordt doorontwikkeld door de Groningse celliste Annette Scholten.”

(Job van Schaik, DvhN en Leeuwarder Courant)

Recensie Carnegie Hall

” The surprise level went back up a bit with Dutch Lame Sonore (known locally as Singing Saw) virtuoso Annette Scholten. Her musical hardware produces a lovely sound, at times almost human, with fine intonation and excellent control of vibrato.
The Rachmaninov Vocalise was a logical and compelling choice, with virtuosic playing and lovely piano accompaniment by Nanke Flach. Fine audience reaction—no surprise. “

(Jeffrey James, Editor, International Composer)

Welkom op de website van de stichting lame sonore. De lame sonore is een minder bekend muziekinstrument, verwant aan de zingende zaag. De naam betekent letterlijk ‘klinkend blad’. Door zijn grotere toonomvang is dit instrument geschikt om klassiek repertoire op uit te voeren.

De stichting stelt zich ten doel de lame sonore te promoten en de bekendheid van het instrument te bevorderen. Dit wordt onder meer gedaan door het organiseren en verzorgen van concerten waarin de lame sonore een rol speelt, het stimuleren van de verdere ontwikkeling van het instrument, het verbreden van het repertoire door het uitzetten van compositie-opdrachten en het ondersteunen van bespelers van het instrument, in het bijzonder het duo Scholten-Flach (lame sonore/piano).

Annette Scholten en Nanke Flach zetten de lame sonore zowel in Nederland als internationaal op de kaart, en speelden op locaties uiteenlopend van Carnegie Hall tot de Zwarte Cross. Naast grote podia spelen zij ook graag op kleine intieme locaties waarbij de mogelijkheid aanwezig is om een toelichting bij het instrument te verzorgen. Het duo was meermaals te horen in radiouitzendingen, bij diverse regionale omroepen maar ook live vanuit het Concertgebouw Amsterdam in het Radio4-programma Spiegelzaal. Hun debuut-cd ‘Angelo’ werd zeer positief ontvangen.
Opvragen van de complete statuten kan hier.